Изневярата е истински шамар не само по чувствата и психиката, но и по егото на измамения. Ако ви се случи да изживеете подобен нелоялен удар под кръста от своя партньор, във ваш интерес е да реагирате адекватно.

Ето и 6 неща, които не е добре да правите след като разберете, че половинката ви ви мами:

1. Не действайте разрушително

След като разберете за изневярата може да ви се иска да набиете партньора си, да потрошите колата му, да затриете профила му във Facebook, да източите банковите му сметки и т. н. Важното е всичко това да остане във фантазиите ви. Не действайте разрушително – това няма да успокои гнева ви, нито ще ви излекува. Негативизмът само ще ви спира да продължите живота си без измамника. Няма смисъл да отмъщавате грозно, само за да получите моментно удовлетворение. Важното е да обмислите разумно действията си за напред.

2. Не изпадайте в самосъжаление и депресия

Нормално е след като научите за изневярата, да се почувствате зле и да ви отнеме време, за да се възстановите. По-важното в случая е да разберете, че вашият живот не е приключил с връзката ви. Не се затваряйте зад стените на дома си, а напротив – общувайте с приятели, колеги и роднини. Да, това, което ви се е случило може да е страшно, но то е шанс за вас да започнете отначало. Може новият ви живот да се окаже много по-добър.

3. Не го играйте жертвата

Вярно е, че сте жертва след като половинката ви ви мами, но това не означава, че трябва да се държите като такава. А именно не трябва да се чувствате безпомощни. В резултат на това вашето самочувствие съвсем ще се изпари и ще ви е трудно да водите пълноценен начин на живот.

4. Не въвличайте децата си в скандала с изневярата

Ако имате деца, направете всичко възможно да ги държите далеч от скандала с нелоялния си партньор. Ситуацията не трябва да засяга и тях и те не трябва да бъдат карани да избират между вас двамата. Дайте им малко информация за нещата, но без да влагате силни емоции. Те ще видят колко разочаровани сте, но наистина не трябва да знаят грозните подробности, без значение на каква възраст.

5. Не позволявайте друг да решава има ли шанс връзката ви

Вероятно вие ще разкажете на родителите и близките си за това, че сте измамени от партньора, но не им давайте да ви влияят относно крайното ви решение за ситуацията. Вие може да чувствате, че трябва да дадете още един шанс на половинката, а всички да ви съветват да я напуснете. Поемете отговорността за решението си сами! Хората винаги ще имат своя гледна точка, но окончателното решение трябва да е ваше, защото никой друг наистина не разбира динамиката на връзката между двама души.

6. Не пренебрегвайте това, което се е случило

Може да решите да простите изневярата на партньора, но само не се правете, че нищо не се е случило. Не потискайте болката си и не пренебрегвайте деянието. Искайте отговори на основните въпроси в отношенията ви. Ако таите вътрешно негодувание, то рано или късно ще ескалира и вие пак ще се разделите, но още по-грозно. Така че обсъдете ситуацията добре преди да инвестирате във възстановяването на връзката.