Несигурността се прокрадва дори и в най-стабилните връзки. Но как да разберем дали съмненията ни са лъжливи или трябва да се доверим на инстинкта си?

Езикът на тялото може да разкрие някои признаци, които издават изневярата. Все пак трябва да направим и уговорката, че наличието на тези знаци не означава на всяка цена, че половинката ни мами, просто това е характерно поведение за хората, които обикновено лъжат.

Детайлът е важен

Хората, които са честни, разказвайки своите преживявания, очертават само част от детайлите. От друга страна, тези, които спестяват истината, добавят прекалено много детайли в опит да замаскират своята измама.

Измислената версия на „Стигнах от точка А до точка Б“ може да включва незначителни подробности като какво са пуснали по радиото и друга напълно ненужна информация.

Очите са ключът към лъжата

Когато някой лъже, има голяма вероятност да избягва директен контакт с очите. Това може да се случи като прикрива очите си в най-критичните моменти на разговора, като гледа настрани или като не може да ни погледне в очите.

Възможна е и другата крайност – в стремежа си да скрие лъжата, да не прекъсва контакта с очи. Трябва да се вгледаме и да преценим дали очите не са по-отворени от нормалното.

Да следим за промяна в дишането

Това е важен признак, на който трябва да обърнем внимание. Когато историята е измислена, лъжецът трябва да помисли внимателно какво да каже и тогава забравя да диша нормално. В резултат дишането става неравно.

Ръцете също са издайници

Когато общуваме, ръцете ни имат основна роля, но невинаги обръщаме внимание на движенията им. Така например, когато лъжем, ръцете обикновено се опитват да прикрият устата.

Тези, които знаят това, усвояват някои изкуствени жестове, чиято цел е да прикрият лъжата, но обикновено изглеждат изкуствени и я издават.