Бихте ли простили изневяра? Вероятно поне веднъж са ви питали или сами сте си задавали този въпрос, тайно надявайки се да не ви се налага да се сблъсквате реално с подобна драма. За съжаление, изневярата (емоционална или физическа), не е нещо, което може да се предвиди или да бъде 100% избегната. И ако все пак тя „почука“ на вратата ви, идва трудното – да решите дали ще простите и ще се борите за връзката/брака си или да сложите край. Важно е да не действате импулсивно и емоционално, а да прецените доста неща.

Ето и няколко съвета от сексоложката и автор на куп книги за връзките и човешките отношения Винита Дара, които ще ви помогнат да вземете съдбоносното решение:

Струва ли си да се борите?

Опитайте се обективно да анализирате връзката си, Щастливи ли сте с човека до себе си? Давал ли ви е и други поводи да се съмнявате в него и чувствата му към вас? Виждате ли бъдещето си заедно (преди и след изневярата)? Ако отговорът е да, то трябва да се успокоите и да работите за подобряване на отношенията ви.

Не заплашвайте, не се молете!

Сълзите, виковете и заплахите невинаги помагат. В този случай, ако започнете с тях, само ще се унижите. Запомнете, че хората отвръщат по-добре и благосклонно, когато водите нормален разговор и изглеждате позитивни и уверени. Не се превръщайте в жертва, нито просете съжалението му. Така само ще го отблъснете и ще го накарате да се почувства притиснат.

Не е задължително да бъде край!

Инстинктивно ви се иска да го зашлевите и да изкрещите в лицето му: КРАЙ! Но изневярата не означава автоматично, че той не ви обича и не иска да е с вас. Причините мъжете да търсят нещо „чуждо“ са различни и може част от проблема да е у вас. По-добре да анализирате подробно заедно цялата ситуация преди да вземете финално решение.

Задавайте въпроси, чиито отговори може да понесете!

Ако изисквате истината от него, трябва да бъдете подготвени за нея. В състояние на афект, често разговорът се превръща в грозен скандал с крясъци и сълзи. Ако все още сте прекалено емоционални, по-добре си дайте малко време, преди да можете да проведете този важен разговор спокойно.

Направете реална преценка за живота си!

Ако решите да сложите край на отношенията/брака си, това ще доведе до голяма промяна в живота ви. Например, ако апартаментът е негов, вие сте тази, която трябва да си тръгне. Ако нямате работа, а той ви издържа, ще останете без средства за живот. Премислете внимателно ситуацията си и ако трябва измислете как да сте установена и обезпечена, преди да сложите края.

Внимавайте с ултиматумите!

Не бъдете прекалено агресивна. Никой не обича ултиматуми, така че внимавайте какво искате от него и как му го поднасяте, за да не постигнете обратен ефект. Не бъдете и непреклонни ей така на инат. Ако той заслужава, простете му и му дайте шанс!